Srbija

Šta će doneti javne nabavke lekova po generičkom nazivu?

po generičkom nazivu

Nedavno je predloženo uvođenje centralizovanih javnih nabavki lekova na recept po generičkom nazivu. Prema analizi Svetske banke, ukoliko bi se primenio ovaj način sprovođenje javnih nabavki, uštede za budžet bi bile milionske. Međutim to bi dovelo do toga da pacijenti menjaju lekove koji koriste, a u slučaju da to ne žele morali bi da plaćaju svoju terapiju.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da promene, ukoliko do njih dođe, za pacijente ne bi trebalo da budu problem.

– Razlika je u nazivu samo, sastav je apsolutno isti -uverava ministar.

U teotriji isti, ali u praksi druga priča. Pacijenti koji su pronašli svoj lek, nepoverljivi su prema izmenama. Naročito kad je reč o hroničnim bolesnicima. Uz to, iako takozvane zamene, lekovi koji imaju isti sastav ne deluju isto na sve, kaže Stela Prgomelja iz Dijabetološkog saveza Srbije.

U Vladi kažu da neće ništa “lomiti preko kolena”.

– Tu će osnovno biti šta ponude proizvođači. Šta bude povoljnije za državu, apsolutno će se promenjivati. Nama je bitna sigurnost, bitan je kvalitet i da građani znaju da u svakom momentu imaju lekove. Nećemo sigurno eksperimentisati da pravimo nešto pa da neko ostane bez lekova – poručuje Lončar.

Ovakav sistem uvela je Crna Gora, ali postoji mogućnost da ga napusti i da se vrati na staro. Iskustva iz drugih zemalja kaže ekonomista Dragan Lončar govore da se uštede koje se stvore na početku, brzo anuliraju novim rastom cena lekova

– Smanjuje se broj ponuđača. Kad se smanjuje broj ponžača, lakše se uspostavlja dogovor između tih ponuđača i cene se vraćaju na viši nivo. Ne znamo kako će tržište odreagovati, ali to je bilo iskustvo Holandije da su oni posle dve godine potrošili efekte ušteda. Ovde niko ne spori da će do ušteda doći. Sigurno će doći. Kolike će one biti to je drugo pitanje. Ali, kako će tržitše reagovati na smanjeni broj ponuđača, koji će ponuđači odlučiti da ostanu na tržištu – to ne znamo – navodi Dragan Lončar.

Prema dosad sprovedenim računicama, uštede pri prelasku na novi model nabavke lekova bile bi oko 50 miliona evra.

Izvor: N1