Svet

Gonoreja postaje globalna pretnja?

Gonoreja

Gonoreja se do sada smatrala izlečivom polno prenosivom bolešću, ali sudeći prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, to više nije slučaj.

Gonoreja pogađa 78 miliona ljudi svake godine, a ako se na vreme ne leči, može izazvati zapaljenje karlice i uzrokovati hronične stomačne bolove, koji mogu izazvati komplikacije i poteškoće kod žena, poput steriliteta. Nažalost, gonoreju je sve teže lečiti, a u nekim slučajevima i nemoguće.

– Bakterija koja uzrokuje gonoreju je veoma pametna. Svaki put kada uvedemo novu vrstu antibiotika kako bismo je lečili, bakterija evoluira tako da mu se odupre – kaže Teodora Vi, specijalista iz SZO.

Podaci prikupljeni iz 77 zemalja širom sveta pokazali su da je gonoreja postala rezistentna na staru postojeću terapiju. Od svih zemalja trenutno je bolest gotovo nemoguće izlečiti u Francuskoj, Japanu i Španiji jer su se baš ovde razvile superbakterije sa kojima se naučnici ranije nisu susreli.

Ranije ove godine, Internacionalna zdravstvena organizacija objavila je da je gonoreja uvrštena u tip bakterija koje su velika pretnja čovečanstvu i ljudskom zdravlju, kao i da se mora razviti nova terapiju.

SZO kaže da su trenutno u razvoju tri nova leka, a koliko će uspeha oni imati u borbi sa gonorejom ostaje da vidimo.

 

 

 

 

 

Izvor: B92