Srbija

Uskoro veće plate u zdravstvu

Lončar

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da će zaposleni u zdravstvu imati veće plate i najavio je da će do kraja godine u zdravstvenim ustanovama u Srbiji biti zaposleno još 1.000 zdravstvenih radnika.

Lončar je naglasio da je od početka godine zaposleno 1.644 lekara i zdravstvenih tehničara, a da je u poslednje tri godine odobreno 4.000 specijalizacija.

Deo lekara koji su zaposleni od početka godine Lončar je primio danas u Palati Srbije i tom prilikom rekao da su oni budućnost srpskog zdravstva.

– To su ljudi koji treba da budu u prvom planu, koji treba da stoje ovde i govore o svojim uspesima i dostigunićima i profesionalnim usavršavanjima – rekao je Lončar.

On je podsetio da se posle nekoliko decenija u Srbiji ponovo grade bolnice, klinički centri, nabavljaju novi akceleratori, ali da ništa od tih ulaganja neće vredeti ako se ne nastavi ulaganje u ljude.

– Vrlo dobro znamo šta smo zatekli kada smo došli – neko je tada mislio da je dobro da se ne odobravaju specijalizacije, da u pojedinim zdravstvenim ustanovama ima više vozača nego lekara, što je sve bio siguran put da se srpsko zdravstvo uruši – rekao je Lončar.

Što se tiče povećanja plata ministar je rekao da su to obećali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.

– Mi već radimo platne razrede i hoćemo da zaposleni u zdravstvu dobiju veće plate iz zdrave kase – rekao je ministar.

On je naglasio da je ideja vlade da se plate povećavaju iz realnih izvora, ali „tako da ne zadužujemo našu decu“.