Inovacije

Pametna kutija pomaže da se ne zaboravi terapija

pametna kutija

Pametna kutija za lekove donela je titulu najboljeg srednjoškolskog preduzetnika učenicima beogradske Elektrotehničke škole „Nikola Tesla”, na takmičenju koje je upriličila Organizacija za promociju potencijala Srbije (PROMOS).

Tročlani tim beogradske Elektrotehničke škole „Nikola Tesla” osmislio i u kućnoj radinosti napravio spravicu kakve nema na tržištu, a koja bi mogla da bude od velike pomoći, naročito starijim osobama.

Ova pametna kutija posebna je po tome što zvučnim alarmom obaveštava  kada je vreme da se popije lek, a svetlećim signalom pokazuje iz koje pregrade treba uzeti terapiju. Ukoliko pacijent i posle 10 minuta od zvučnog signala ne popije lek, kutija šalje es-em-es njihovom prijatelju ili rođaku čiji broj telefona je unet u memoriju.

Kako objašnjava Nikola Opačić, kapiten tima, podešavanje pametne kutije obavlja se jednostavno, sa dva, tri pritiska na dugme.

Naš proizvod je prvenstveno namenjen bakama i dekama, ali ne samo njima. Na ideju da napravimo pametnu kutiju došao sam kada sam video da moj stric svakodnevno pije po 13 različitih lekova. Želeo sam da pomognem ljudima koji poput njega uzimaju tako obimnu terapiju – kaže Nikola.