Home  //  Aktuelnosti  //  Domaće vesti  //  Berislav Vekić: Ne preti nam epidemija malih boginja

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić rekao je da nema opasnosti od epidemije malih boginja na teritoriji Srbije i dodao da je vakcinacija najbolja zaštita od te bolesti.

-Nema mesta panici. Ministarstvo zdravlja iz dana u dan prati sve što se dešava u susednoj Rumuniji i Mađarskoj, ali i Srbiji- rekao je Vekić.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja je podsetio da je pre dve godine usvojen Zakon o zaraznim bolestima, koji predviđa da je vakcinacija obavezna i kojim su pooštrene kaznene mere, te roditelji koji ne vakcinišu svoju decu moraju da plate kaznu od 30.000 do 150.000 dinara. On je rekao da je do sada bilo 200 prijava od strane pedijatara iz domova zdravlja gde roditelji nisu hteli da vakinišu svoju decu, ali da je problem prevaziđen tako što je roditeljima predočen značaj vakcinacije.

Epidemiolog Instituta Batut Dragana Dimitrijević podsetila je da se deca vakcinišu MMR vakcinom u drugoj i sedmoj godini života, te da je obuhvat u drugok godini života u Srbiji 81 odsto, a u sedmoj godini 91,1 odsto na teritoriji Srbije.

Domaće Vesti